Fonott kaláccsal próbálkoztam,de nem adom fel,legközelebb szebb formásabb lesz!
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 evőkanál vaníliás cukor,
1 evőkanál kristálycukor,
2 tojássárgája,
1 mokkás kanál só,én egy picit többet tettem,
6 deka olvasztott vaj,
3-4 dl meleg tej,
1 csomag szárított élesztő,
és egy kis olvasztott vaj a tetejére szintén a tojás előtt.
Elkészítés:
A lisztet beleöntöttem a robot táljába,beleszórtam a szárított élesztőt,sót,vaníliás cukrot,
megmelegítettem a tejet 4dl-t,beledobtam a vajat,felolvadt,majd hűtöttem egy ideig,
addig a tojássárgákat összekevertem az evőkanál kristálycukorral,majd felöntöttem a vajat meleg tejjel,óvatosan lassan,és beleöntöttem a lisztes tálba,majd bekapcsoltam a dagasztást,dagasztott a gép amíg jónak láttam,majd kelesztő tálba tettem a tésztát,és 1 óra múlva feldobta a tál tetejét,és akkor négy részre osztottam a tésztát,hogy négyes fonat legyen, négy hengert sodortam ,megfontam,hát íme,csak hogy nem olyan lett ahogy az a nagykönyvben meg van írva,biztos szebb lenne,ha csak sárgával kentem volna be a tetejét,de sajnos én nem szeretem a tojássárgát a sütiken,a felvert tojás kenés előtt,a tészta tetejét bekentem olvasztott vajjal is!A fonás után még félórát pihentettem a tepsiben,és megkentem vajjal.
Ezt tegnapi süti, a Neve Mindent Bele,amit találtál a hűtőben. |
Ez a süti gyorsan készült,megnéztem mi van a hűtőben,és abból kevertem ki,
pl.mascarpone,tejszín,vaj,narancs kicsavart leve,ricotta,kis konyak,tojások,liszt,vaníliás cukor,na a száraz anyagok nem a hűtőben aludtak,sütőpor,kis szódapor,csipet só,remélem nem hagytam ki semmit,mert csak öntöttem a robot tálba mindent,először a nedves anyagok,majd a száraz,összekevertem,tepsibe vele,és a tetejét megszórtam cukros dióval,ettől egy kicsit jobb lett!Kb,35 percig sütöttem.
Az a lényeg, hogy finom legyen a kalács, a belseje nagyon szép levegős:) A mindent bele süti is ötletes, én is szoktam ilyeneket készíteni.
VálaszTörlésA kalácsod nagyon jó lett. Én életemben egyszer fontam kalácsot, az sem most volt. Nekem is el kell kezdenem. Sok sikert!:))
VálaszTörlésA kevert süti nekem bejön.:))
Igazán jól sikerült, szerintem ez a fonott kelesztett kalács a legnehezebb "műfaj", legalább is nekem :)
VálaszTörléstrollanyu!
VálaszTörlésFinom lett,de majd még gyakorlom!Szeretem kenyér helyett.
tücsi!
Köszi.Hát nekem is ez a második,ha jól emlékszem,mivel soha nem érkezésem konyhatündérnek lenni,a színház töltötte ki az életem.
wanna!
Köszönöm!
Megmondom őszintén életemben nem sokszor álltam a konyhában.Most alakulok mint "konyhatündér",az elmúlt 39 évben amit a színházban töltöttem,nem értem rá unatkozni.
Piroska-A fonott kalács készitése nem könnyü. Finomnak néz ki, nem számit hogy a fonás nem perfekt...az számit hogy jól sikerüljön. Minden guszta és finom az alábbi postokon is, főleg az a deszert is! Nagyon kivánatos!
VálaszTörlésAnnak ellenére hogy keveset töltöttél ennyi év után a konyhában, nem hiányzik semmi a finom ételekböl!
Szerintem szép lett, kívül és belül egyaránt. De az a legfontosabb, hogy finom volt. A kevert sütid is jópofa, tényleg mindent bele süti.
VálaszTörlésMellissina, már annak is örülök, hogy van időd ilyesmivel foglalkozni!:) És hát a végeredmény megérte!:)
VálaszTörlésElizabeth!
VálaszTörlésKöszönöm a kedves szavakat!Azért szoktam mondani,könnyű a főzés ha van időd.:):):)De most már haladok a szabad élet felé!!!!:):)
Mária!
VálaszTörlésKöszönöm, így igaz a legfontosabb, hogy meg tudjuk enni,én vajkrémmel szeretem!:):)
Roza!
VálaszTörlésKöszi,aranyos vagy,lesz ez még jobb is!!!:):):)