Piroska-receptesfüzetéből!!

Piroska-receptesfüzetéből!!

Piroska receptesfüzetéből

Piroska receptesfüzetéből
nyár 2016.

2012. február 2., csütörtök

Ma fonott kaláccsal próbálkoztam, sok recept található a hálon,most ezt választottam.

Fonott kaláccsal próbálkoztam,de nem adom fel,legközelebb szebb formásabb lesz! 

Hozzávalók:
Közvetlen sütés után!

50 dkg liszt,
3 evőkanál vaníliás cukor,
1 evőkanál kristálycukor,
2 tojássárgája,
1 mokkás kanál só,én egy picit többet tettem,
6 deka olvasztott vaj,
3-4 dl meleg tej,
1 csomag szárított élesztő,
Mintegy alvó maci,csak lefelejtettem az arcát!Sajnos!
és 1 felvert tojás tejjel, a kenéshez,
és egy kis olvasztott vaj a tetejére szintén a tojás előtt.

Elkészítés:
A kalács belseje!

A lisztet beleöntöttem a robot táljába,beleszórtam a szárított élesztőt,sót,vaníliás cukrot,
megmelegítettem a tejet 4dl-t,beledobtam a vajat,felolvadt,majd hűtöttem egy ideig,
addig a tojássárgákat összekevertem az evőkanál kristálycukorral,majd felöntöttem a vajat meleg tejjel,óvatosan lassan,és beleöntöttem a lisztes tálba,majd bekapcsoltam a dagasztást,dagasztott a gép amíg jónak láttam,majd kelesztő tálba tettem a tésztát,és 1 óra múlva feldobta a tál tetejét,és akkor négy részre osztottam a tésztát,hogy négyes fonat legyen, négy hengert sodortam ,megfontam,hát íme,csak hogy nem olyan lett ahogy az a nagykönyvben meg van írva,biztos szebb lenne,ha csak sárgával kentem volna be a tetejét,de sajnos én nem szeretem a tojássárgát a sütiken,a felvert tojás kenés előtt,a tészta tetejét bekentem olvasztott vajjal is!A fonás után még félórát pihentettem a tepsiben,és megkentem vajjal.



Ezt tegnapi süti, a Neve Mindent Bele,amit találtál a hűtőben.
Ez a süti gyorsan készült,megnéztem mi van a hűtőben,és abból kevertem ki,
pl.mascarpone,tejszín,vaj,narancs kicsavart leve,ricotta,kis konyak,tojások,liszt,vaníliás cukor,na a száraz anyagok nem a hűtőben aludtak,sütőpor,kis szódapor,csipet só,remélem nem hagytam ki semmit,mert csak öntöttem a robot tálba mindent,először a nedves anyagok,majd a száraz,összekevertem,tepsibe vele,és a tetejét megszórtam cukros dióval,ettől egy kicsit jobb lett!Kb,35 percig sütöttem.

10 megjegyzés:

  1. Az a lényeg, hogy finom legyen a kalács, a belseje nagyon szép levegős:) A mindent bele süti is ötletes, én is szoktam ilyeneket készíteni.

    VálaszTörlés
  2. A kalácsod nagyon jó lett. Én életemben egyszer fontam kalácsot, az sem most volt. Nekem is el kell kezdenem. Sok sikert!:))
    A kevert süti nekem bejön.:))

    VálaszTörlés
  3. Igazán jól sikerült, szerintem ez a fonott kelesztett kalács a legnehezebb "műfaj", legalább is nekem :)

    VálaszTörlés
  4. trollanyu!
    Finom lett,de majd még gyakorlom!Szeretem kenyér helyett.


    tücsi!
    Köszi.Hát nekem is ez a második,ha jól emlékszem,mivel soha nem érkezésem konyhatündérnek lenni,a színház töltötte ki az életem.

    wanna!
    Köszönöm!
    Megmondom őszintén életemben nem sokszor álltam a konyhában.Most alakulok mint "konyhatündér",az elmúlt 39 évben amit a színházban töltöttem,nem értem rá unatkozni.

    VálaszTörlés
  5. Piroska-A fonott kalács készitése nem könnyü. Finomnak néz ki, nem számit hogy a fonás nem perfekt...az számit hogy jól sikerüljön. Minden guszta és finom az alábbi postokon is, főleg az a deszert is! Nagyon kivánatos!
    Annak ellenére hogy keveset töltöttél ennyi év után a konyhában, nem hiányzik semmi a finom ételekböl!

    VálaszTörlés
  6. Szerintem szép lett, kívül és belül egyaránt. De az a legfontosabb, hogy finom volt. A kevert sütid is jópofa, tényleg mindent bele süti.

    VálaszTörlés
  7. Mellissina, már annak is örülök, hogy van időd ilyesmivel foglalkozni!:) És hát a végeredmény megérte!:)

    VálaszTörlés
  8. Elizabeth!
    Köszönöm a kedves szavakat!Azért szoktam mondani,könnyű a főzés ha van időd.:):):)De most már haladok a szabad élet felé!!!!:):)

    VálaszTörlés
  9. Mária!
    Köszönöm, így igaz a legfontosabb, hogy meg tudjuk enni,én vajkrémmel szeretem!:):)

    VálaszTörlés
  10. Roza!
    Köszi,aranyos vagy,lesz ez még jobb is!!!:):):)

    VálaszTörlés