Mini Pavlováim,kettő fonott kalácsom,almás bélesem,másik recept alapján.

 Az első kalácsom receptjét Mann Endre könyvéből néztem.
400 g melegített lisztet,kevés sót,2 dl tejet 80 g cukrot, 100 g olvasztott vajat, 2 tojássárgáját, 1 egész tojást és a tejben felfuttatott 20 g élesztőt elkeverünk,és jól kidolgozva,keményebb tésztát gyúrunk belőle.Ha a tészta nem elég kemény,még egy kevés lisztet gyúrunk hozzá.Letakarva meleg helyen kelesztjük, 1 óra hosszat,majd három részre osztjuk. A három részt kisodorva és összefonva egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában tettem,és meleg helyen még másfél órát kelesztettem,de előtte megkentem olvasztott vajjal,majd amikor lejárt a másfél óra ismét megkentem olvasztott vajjal,azért matt a színe,sosem kenek tojással,nem szeretem az ízét a süti tetején.Majd előmelegített sütőben közepes lángon sütöttem  1 óra hosszat.Nagyon finom omlós lett.
 Második kalácsom egy 1956-os ötödik kiadású szakácskönyvből sütöttem.Én csak úgy nevezem Túrós Lukács szakácskönyve.
60 dkg liszt,15 dkg vaj,12 dkg cukor,3 tojás,2,5 dkg élesztő, 3-4 dl tej,csipetnyi só.
Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl tejjel 2 db kockacukorral,majd amikor felfutott,hozzáadjuk a liszthez,és utána hozzáadjuk a 10 dkg cukrot,csipetnyi sót, 2 tojást,és a 10 dkg megolvasztott vajat.A szükséges mennyiségű langyos tej hozzáadása után a tésztát jól kidolgozzuk,én géppel.Majd letakarva 1 óra hosszat kelesztjük,utána három egyenlő részre osztjuk,kisodorjuk megfonjuk,majd ezt is sütőpapírral bélelt tortaformába raktam most egy 24 cm-es formába,az előzőt 20 cm-esbe,majd másfél órát kelesztettem,de ezt is olvasztott vajjal kentem meg,és sütés előtt ismét megkentem,majd előmelegített sütőben sütöttem mérsékelt tűznél,több mint egy óra hosszat.Vajkrémmel isteni mindkettő,de eperdzsemmel pláne!
 Az almás lepényem szintén Túrós Lukács könyvéből sütöttem.
20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 db tojás,1 dl tejföl,kávéskanálnyi rum, 1/4 citromhéj,csipetnyi só,16 dkg cukor,
kevés fahéj,1 kg alma.
20 dkg lisztből,10 dkg vaj,6 dkg porcukor 1 tojássárgája,kávéskanálnyi rum, 1 dl tejföl,csipetnyi só,és citromhéj hozzáadásával omlós tésztát gyúrunk,majd hűtőbe tesszük amíg az alma elkészül,az almát lereszeltem,kissé megpároltam nádcukorral,belekevertem a kevés fahéjat,majd kihűtöttem teljesen, a tésztát kiszedtem a hűtőből,kettévágtam, kisodortam majd egy kisebb méretű tepsibe helyeztem,ráterítettem az előzőleg leszűrt almát,hogy ne ázzon el a tészta,majd kisodortam a másik adagot és ráhelyeztem az almára,kissé megnyomtam,majd megszurkáltam villával,és megkentem cukros tejjel,előmelegített sütőben sütöttem,majd amikor kisült megszórtam porcukorral.Nagyon finom lett!
 A mini pavlovám ugyan úgy készült mint a nagy,csak kisebb habcsókokat kanalaztam a tepsibe,és rövidebb ideig sütöttem,ja és csak 2 tojásfehérjéből készítettem.

Megjegyzések

  1. Nagyon szépek a kalácsaid is, a mini pavlovád is! Én meg most almásat ennék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Marisz57!!:):)Sajnos nem tudok küldeni elfogyott!!

      Törlés
  2. Már te is profi vagy a sütést illetően és szorgalmas!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. wanna!
      Így nem merném kijelenteni,de folyamatosan gyakorlom a konyhát.:):):)Köszönöm!!!

      Törlés
  3. Gyönyörű lett minden,csak ámulok itt, hogy mennyi finomságot készítettál.Az első Pavlova után nincs megállás, a rabja leszel:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. trollanyu!
      Köszönöm! A Pavlova után tényleg nincs megállás,és ezért azt hiszem holnap ismét gyártok egyet,rakott kelt készítek,és utána jól jön majd.Habár ma sütöttem gyorsan egy túrós kevertet,de már fogyóban az is. Sőt nápolyit is töltöttem be pár napja,de eltüntettem azt is.

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Lilla!
      Mindenből egy kicsi,és már jól is laktunk!

      Törlés
  5. Háttal nem kezdünk mondatot, de hát ezt mondom én, hogy nálad egyszerre mindig annyi szuper desszert van, hogy csak nyelek nagyokat! Na majd valamikor én is tartok egy ilyen napot!!! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi!
      Köszi!
      Tőlem kezdhetsz háttal mondatot,ez nem Grétsy tanár úr oldala,de ha az is lenne Ő felmentene,mert találna magyarázatot rá.
      Barbi Te csak ne panaszkodj,Neked olyanok vannak fent,hogy na!!:):)
      Sajnos a derekam egyre furcsább alakot ölt!:):):)Elő kell vegyek egy kistányért és arra kell adagolnom,hogy nyárra lemenjen a mentőövem!

      Törlés
  6. Minden étel finom nézd!
    xoxoxo

    VálaszTörlés
  7. 1-2 napja próbáltam megjegyzést hagyni, de nem tudott csatlakozni a chrome. Most újra próbálkozom. Nagyon klasszak a kalácsaid, és az almás bélest is szívesen kóstolnám. A pavlova is nagyon tetszik, de azért nem rajongok úgy, mint a kalácsért. Ügyes vagy, és nagyon szorgalmas is!! Ontod a jobbnál jobb sütiket!!

    VálaszTörlés
  8. Maria!
    Köszönöm! Időnként megtréfál bennünket az internet,de hát a technika ördöge!
    Szeretem a sütiket!!:):):)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése