Farsangi fánkom,és a leszakadó részekből kis fonott kalács.

Nem terveztem mára a fánk sütést,éjszaka gondoltam rá, mi lenne ha ma megsütném a farsangi fánkot,nem árt gyakorolni,nem könnyű,és nagyon macerás,legalábbis nekem,a recept a régi alább megtalálható,nem lett rossz,de még javítanom kell rajta,talán jövőre már jobban megy,a  gyakorlat igaz?Eper dzsemmel ettük.A leszakadt részekből,fontam egy kis kalácsot,jó lesz kávéhoz.Ez Horváth Ilona receptje,én a kovászolást kihagytam,felfuttattam az élesztőt a szokásos módon,így a folyadék mennyisége nem biztos hogy kell,nekem nem kellett.Kelesztő tálba tettem és 1 óra hosszat kelesztettem.



Hozzávalók:
28-30 darabhoz: fél kg liszt,
2 dkg élesztő,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojássárgája,
1 pohárka rum,
késhegynyi só,kb.fél liter tej,
1 liter olaj vagy 1 kg zsir a sütéshez.
A lisztet langyositsuk meg,a helyiség,ahol dolgozunk,egyenletes meleg,huzatmentes legyen.A takaró kendő,a gyúródeszka szintén meleg legyen.
3 dcl langyos tejjel,az élesztővel,egy kanál porcukorral,3 kanál liszttel félsűrű kovászt készitünk. A többi porcukorral a tojássárgáját elkavarjuk,az érett kovászhoz adjuk,jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat,a lisztet és annyi langyos tejet,amennyiben a sót feloldottuk,hogy lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.Fakanáll 20 percig verjük,vagy géppel dagasztjuk. Géppel dagasztottam.A tetejét liszttel megszórjuk,letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiboritjuk,kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk,vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk,és gyengén lisztezett deszkán letakarva,még kb.fél órán át kelesztjük.Vigyázzunk azonban,hogy a tészta túl ne keljen,mert akkor nem lesz szalagos!
 A fánkot középforró bő zsiradékban,egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánkdarabbal próbáljuk ki.Ha túl forró a zsir,akkor hirtelen sül,és a belseje nyers marad,nincs ideje a növekedésre,nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra:egyszerre csak annyit süssünk,amennyi kényelmesen elfér,hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt lefedjük,majd ha átforditottuk,fedő nélkül sütjük tovább.Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaniliás cukorral meghintjük. Melegen nem nagyon ajánlatos,mert a gyomornak egyáltalán nem használ.



csak félig meddig van szalag!!!:):)::(:(

Megjegyzések

  1. Mennyi finomságot sütöttél ma!! :)) Nagyon mutatós lett mindegyik és a fánkodból most szívesen énnék is!
    Tényleg bonyolult a fánk elkészítése nálad. Anyósom szokta hagyományosan készíteni, de aztán megkóstolta az én könnyebb verziómmal készültet, és nem észlelt különbséget, éppolyan finomnak találta. :) Próbáld ki egyszer és lehet megtartod a rohanósabb napokra. :))

    VálaszTörlés
  2. Barbi!
    Köszönöm! Tényleg macerás.Megyek és nézem a Tiéd,már láttam és nem vagyok benne biztos,hogy mentettem-e,annyi receptet mentettem,hogy már nem emlékszem,állandóan böngésznem kell.
    Valamelyik nap sütöttem 5 percest,hasonló volt,de mégsem.

    VálaszTörlés
  3. Szuper lett a fánkod, és ez a kis fonott kalács is micsoda jó ötlet:) Szerintem mindegyik fánk finom, némelyik kicsit macerásabb, némelyik nem:) De te csodákra vagy képes, ha van egy kis szabadidőd:)

    VálaszTörlés
  4. trollanyu!
    Köszönöm!Hát az enyém elég macerás,ez a fajta,de az ötperces az igen,az egy jó ötlet.De hát mindent ki kell próbálni,és most a próbaidőszakom élem,a konyhában:):)!

    VálaszTörlés
  5. Irígykedem, hogy Te már ilyet is tudsz sütni! :-) én még nem mertem, pedig jó pár fánk receptet kimentettem már. Nem a dagasztással van probléma, hanem a sütéssel, azt nagyon tutira el kell találni, hogy ne legyen olajos mert úgy nem eszem meg. Sajnos a családban senki nem süt fánkot, de kolléganőmtől mindig kapok ha készít.

    VálaszTörlés
  6. csipike!
    Valóban a sütés a nagy titok,de nem lesz olajos,mert ha teszel a tésztába rumot egy kis pohárkával,akkor egyáltalán nem szívja be,és amikor kisült,egy tányérra szeded papírtörlőre ,ami felszívja azt a kicsi olajat is ami esetleg ott marad,és utána teszed tálba,és cukrozod meg.Ha betartod az utasítást a sütésénél akkor nem lesz baj.És ha nem tökéletes,majd az lesz,nem élet-halál kérdés ez.Csak játék,mint az egész élet.Csak ne vegyük nagyon komolyan. Csipike nem tudom fiatal vagy,vagy közepes,vagy idősebb,de annyit elmondok,én nem tartozom a bakfisok közé,és soha nem voltam konyhatündér,majd most,tanulok,de tökéletes talán soha nem leszek.Nem ügy.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép lett a fánk, van vele munka bőven, dagasztás, kelesztés :), én az idén már nemigen próbálkozom meg vele, lassan vége a farsangnak :)))
    Tényleg mindig varázsolsz valamit ...

    VálaszTörlés
  8. wanna!
    Köszönöm!
    Remélem idén már én sem sütök,hagyjuk a farsangot,jöjjön a tavasz!!!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszták! Éljen a fánk szezon! :)

    VálaszTörlés
  10. Szerintem fantasztikus lett mindkettő!!! Ha te beszabadulsz a konyhába!!!!! Őstehetség vagy :)

    VálaszTörlés
  11. Panna!
    Köszi!Éljen!!!De most már menjen!:)::)

    VálaszTörlés
  12. Vicuska!
    Köszi!Jót nevettem,amikor olvastam,hogy "Őstehetség" vagyok,hol vagyok én attól,mint Makó...........onnan!!!!!!És nem is leszek!!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése