Ma sajtos sült rizsgolyót készítettem,a húspogácsa mellé.A süti vörös áfonyás muffin.

Tegnap előtt találtam az interneten ezt a rizsgolyó receptet,ha jól emlékszem , vagyis nem jól emlékeztem,és javítok,a rizsgolyó receptje a Gasztrokalandor.hu-n található,és azonnal elhatároztam,hogy megsütöm.Ma el is készítettem.
Hozzávalók:
Az eredeti méret 60 dkg főtt rizs,(de én nem használtam annyit,fogalmam sincs mennyi volt,mert találomra öntöttem,és 16 golyó lett belőle.) 2 db tojás, 15 dkg reszelt sajt,só,1 mokkáskanál fehér bors,1 kisebb evőkanál aprított petruska,3 evőkanál liszt, olaj a sütéshez.
A hozzávalókat összekeverjük,kisebb gombócokat formázunk,(az enyém a kisebbnél nagyobb lett,de legközelebb jobban odafigyelek,)egy tálcára rakjuk,majd egyenként lisztbe forgatjuk,és forró olajban aranysárgára sütjük. Na én nem lisztbe forgattam,hanem zsemlemorzsába,de tiszta véletlen,mert a húspogácsákat is abba forgattam,és így automatikusan forgattam a golyókat is abban.De csak használt neki gondolom,viszont a következő alkalommal már liszttel készítem kíváncsi leszek mi lesz a különbség.De a következő alkalommal bővítek az ízesítésén is,és készítek hozzá valamilyen mártást is.
Süteménynek ismét muffint sütöttem,mert gyors, van még néhány csomag aszalt gyümölcsöm karácsonyról,ami akkor nem lett felhasználva időhiány miatt,és most felhasználom,elsőnek vörös áfonyás muffint sütöttem.
Éjszakára beáztattam az áfonyát cukros konyakos teában,reggelig ázott,teljesen friss lett.
Kikevertem a muffin tésztát,
Egy csésze cukor,
2 tojás,
1 tasak igazi vaníliás cukor,
csipet só,
fél deci tejföl,
fél csésze krémsajt,
10 deka teavaj lágyított,
1 evőkanál citromlé,
2 deci tejszín,
fél csésze író,vagy joghurt,
2 és fél csésze liszt,
1 teáskanál szódapor,
1 teáskanál sütőpor.
Az én csészém egy 250 ml-es mérőpohár.és van rajta csésze jelzés is.
Először a nedves anyagokat,majd utána a szárazat.
10 dkg aszalt vörös áfonya,
kb. 8 dl cukrozott konyakozott teában áztatni,
majd leszűrni,és ismét megszórni barna cukorral,majd arra a kevés lisztet,hogy ne süllyedjen le.
Muffin kapszlikba adagolni,és mielőtt beteszem a sütőbe,a tetejüket megszórom még barna cukorral.
Előmelegített sütőben,tűpróbáig sütöm.
Nem rossz!!!!



Megjegyzések

  1. Érdekes recept a sajtos rizsgolyók! Még nem is hallottam eddig, de egy próbát megér - állandó gond, hogy mi legyen hozzá, meg mellé...

    VálaszTörlés
  2. Milyen rég nem sütöttem muffint:)

    VálaszTörlés
  3. Marisz57!

    Igaz,mindig a fő gond,hogy mit,és ha kitalálunk valamit,mi legyen a kísérő,és hogy jó lesz-e!Egyébként jó találmány a rizsgolyó,csak a fűszerezést kell eltalálni,kinek-kinek ízlése szerint,legközelebb kicsit változtatok,először mindig az eredetit próbálom,ha valamit kipróbálok ritka időmben.



    Kati!

    Aki kitalálta a muffint okos volt,gyors és mégis édesség,hát így vagyok én ezzel,kevés időmben!!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta a rizsgolyód, meg persze a muffinod is. Az a rizsgolyó még akkor is jó ötlet ha esetleg a köretből megmarad a rizs és akkor lehet egy kis hozzá adott ezzel -azzal golyókat gyártani!

    VálaszTörlés
  5. Jól néznek ki a rizsgolyók, érdekes köret lehet. Nagyon szeretem a jó rizseket, sokat is főzök, de sült golyókról még nem hallottam. Mindig tanulunk valamit :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szuper menüt állítottál össze, nagyon finom lehet ez a rizsgolyó:) A muffin náluk is nagy kedvenc, ezerarcú, finom és egyszerű:)

    VálaszTörlés
  7. Éva!
    Köszönöm!Igazad van,akkor is jó ötlet,de nem jutott eszembe soha,hanem amikor barangoltam akkor akadtam rá,és most már benne marad a recepttáramban!

    wanna!
    Én sem hallottam soha,de amikor megláttam,felkeltette a kíváncsiságom,nem bántam meg,csak a fűszerezésen kell kicsit javítani.

    trollanyu!
    Köszönöm!
    Finom,könnyű,és csak az ízesítést kell eltalálni,mit és mennyit,de kitapasztalom.A muffin azért jó ha nincs ötletem,és kicsi az idő.Meg szeretjük.

    VálaszTörlés
  8. De jó ötlet ez a rizsgolyó ;-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése