Diós-Mákos beiglim!

A tea sütik után megsütöttem a beiglit is,egy rúd dióst-egy rúd mákost!
30 dkg liszt,a recept nem irja,de én az élesztő mellett,mindig teszek a lisztbe egy kis sütőport is,és vaniliás cukrot is.(.Most nem a szokásos családi beiglit sütöttem,hanem kerestem,receptet,ezt egy gasztró magazinban találtam,de persze,mindig változtat valamit az ember.)az élesztőt cukros tejbe futtatjuk,nem irja a recept,de ugye evidens,és a liszthez is lehet cukrot tenni,sokkal finomabb,ha nem liszt ize van.Na jól van,de mindenki másképp csinálja....!!!!
12 dkg vaj,
1 dkg élesztő,
1 db tojássárgája,
0,5 dcl tej,3 dkg porcukor
csipet só
Máktöltelék:1 db beiglihez
15 dkg örölt mák,(én kész mák tölteléket használtam,azt javitottam fel,még némi cukorral,kettő reszelt párolt birsalmával,egy marék görög mazsolával,és aszalt cseresznyével,rászoktam a fekete aszalt cseresznyére.)az aszalt gyümölcsöket,áztassuk rumba,vagy gyümölcs teába,már ha teszünk bele.
10 dkg cukor
0,5 dcl tej,
1 evőkanál méz,
1 teáskanál vaniliás cukor,reszelt citromhéj és mazsola,én facsartam egy kis citromlét is a mákba.
Dió töltelék! 1 db beiglihez!
15 dkg darált dióbél,itt is kész diótölteléket használtam.
10 dkg cukor,
1 evőkanál méz,
0,5 dcl tej,
1 mokkáskanál örölt fahéj,
reszelt citromhéj,és mazsola,ide is facsartam egy kis citromlevet.

Elkészités:

Langyos tejben felfutattjuk az élesztőt,a lisztet beleszitáljuk egy nagy keverőtálba,majd elmorzsoljuk a hideg vajjal.Ezután alaposan egybegyúrjuk a többi hozzávaló anyaggal,a tésztából két egyforma cipót formázunk,(.ha azt akarjuk,hogy vastagabb legyen a tekercsünk,akkor a tészta mennyiséget,kétszer 30 dkg-ból állitsuk össze.)és hütőben pihentetjük fél órát,hogy újra lehüljőn benne a vaj.
Mindkét töltelékhez a tejet felfőzzük a cukorral,hozzátesszük a mákot vagy a diót,és belekeverjük a többi hozzávalót.Jól összedolgozzuk,és állni hagyjuk,kihütjük.
Közben kivesszük a hütőből a tésztacipót,még egyszer átgyúrjuk,és pihentetjük amig a töltelékünk kihűl ,(én előbb megcsináltam a töltelékeket,és csak utána a tésztát).Fontos,hogy a tölteléket hidegen a tésztába,igy nem repedezik meg abeiglink sütés közben!
A tésztát kinyújtjuk kb.nyomtatópapir nagyságúra,elkenjük rajta a tölteléket,és feltekerjük szorosan úgy,hogy a hajtás alul maradjon.A rudat kissé meglapitjuk,és lekenjük tojássárgával,a száradást követően tojásfehérjével.Száradás után 160 fokon 30 percig sütjük.De szerintem,sütő függő,hogy mennyi ideig.lassan figyelemmel.Jó Étvágyat!!! És Boldog Karácsonyt!!!!
Posted by Picasa

Megjegyzések

  1. Az egyik kedvenc sutim a beigli. Most az iden nem sutottem, de meg kivantam most hogy lattam nalad.
    Kellemes karacsonyi unnepeket kivanok!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Christina,köszönöm!!!!
    Kivánok Neked én is nagyon szép boldog karácsonyt!!
    Nem tudom miért,de nem tudok belépni hozzád,nem enged a rendszer!de ha kész a beiglid,üzenj,megpróbálom újra,és megyek megnézem!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése