finom szilvás lepény

Ezt a receptet egy 1956-os kiadású szakácskönyvünkből néztem ki!
Hozzávalók: 30 dkg liszt,20 dkg vaj vagy 16 dkg margarin,3 dkg porcukor,de legyen több mivel a mai porcukrok,nem olyan édesek,1/2 tejföl,2 db tojássárgája,kevés só.
Töltelék:80 dkg szilva/nekem nem volt ennyi/de nem rontott rajta.5 dkg porcukor,3 dkg morzsa,én 4 db babapiskótát daráltam le,késes apritóval.
Felsőrésze: 3 db tojássárgája, 8 dkg porcukor,1,5 dcl tejfel, 5 dkg darás liszt/rétes/,és 5 db tojás fehérje habnak.

A lisztet,zsiradékot,3dkg porcukrot,2 tojássárgáját,fél deci tejfölt összedolgozzuk tésztának,majd rövid ideig pihenni hagyjuk.Ezt követően vékonyra kinyújtjuk,sütőlemez aljára tesszük,villával megszurkáljuk és 80 dkg kimagozott kettéhasitott szilvával sürün,egyenletesen kirakjuk,én negyedeltem,mivel kevesebb volt.A gyümölcs tetejét megszórjuk az 5 dkg porcukorral és a 3 dkg morzsával,majd elkészitjük a behúzómasszát.
A 3 tojás sárgáját,a másfél deci tejfölt 4 dkg porcukorral habosra keverjük,majd hozzáadjuk az 5 dkg darás lisztet/rétes/,és a közben 5 tojás fehérjéből felvert habot a másik 4 dkg porcukorral hozzávegyitjük és ezzel a masszával a szilvás tésztát egyenletesen bevonjuk és közepes hőfokú sütőben kisütjük.lassú tüznél.figyelve,hogy a teteje ne égjen meg,hanem szép zsemleszinű legyen.Jó étvágyat!
Posted by Picasa

Megjegyzések

  1. Nagyon finom lehetett, kifogom próbálni lassan már elég érett lesz a szilvám hozzá.:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése