első fonott kalácsom.20 év óta.

Ma nem kellett fözni,igy elhatároztam,hogy sütök valamiket,az első ez volt,
anyunak reggel készitettem forró csokoládét,és Ő mondta,milyen jó lenne most ehhez eggy kis fonott kalács,igy aztán gyorsan elkészitettem,kerestem receptet,és neki álltam,kicsit izgultam,mert kelt tésztát,nem olyan egyszerű
eltalálni,de végül is sikerült. Na jó a fonás nem tökéletes,de igyekszem.
A receptet leirom:nem saját:

Hozzávalók:
2,5 dcl tejszin,(
javaslat-amit legközelebb én is megteszek,+10 dkg teavaj).

2 egész tojás,
1 tojásfehérje,
csipet só,én egy kicsit többet tettem,
3 evőkanálnyi cukor,
50 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
l tojássárgája,én nem használtam,fehérjével kentem meg a tészta tetejét.
Egy nagy tálba tettem a hozzávalókat,a két egész tojást összekevertem tejjel,az élesztőt felfutattam,kis tejjel,kettő db kockacukorral,a langyos cukros tejbe az éleszőt,amikor felduzzadt,akkor beleöntöm a tálba a többi összetevőhöz,miután nekem nincs dagasztógépem,igy a habverő dagasztó keverőjével kevertem,sikeresen.Majd a végén még kézzel összegyúrtam,és letakarva,kelesztettem,legalább 1 óra hosszat,de lehet még több is volt.Amikor megkelt,valóban szépre,akkor kitettem lisztezett deszkára,még összegyúrtam,majd kétfelé vágtam,összegyúrtam külön-külön,és mindegyik formát,három részre vágtam,majd kisodortam kb.25 cm-hosszú formára,igy kétszer három fonatom lett.persze nem tökéletes fonat,de fonat.egy kb.30 cm-es tepsibe raktam,és még hagytam kelni,amig jól meg nem kelt ismét,langyos helyen.Előtte megkentem a fehérjével,hogy még a plussz kelés közben ne száradjon ki.Előmelegitett sütőben 180-fokon kb.40 percig sütöm,(de még mielőtt beteszem a sütőbe ismét megkentem fehérjével) közben egy kis időre kb 25 perc múlva sütőpapirral letakartam,ugy 5-8 percre.nekem gázsütőm van,igy én szigorúan 180-fokot betartottam,és igy szép egyenletesen sült.Nekem van egy javaslatom:ha legközelebb elkészitem,én is teszek bele 10 dkg,teavajat,mert nagyon zsirtalan.Minden recept vaj nélkül irja,sajnos!!!
Köszönöm Limara,akinél a receptet találtam, Gizikének,és Erikának akik támogattak,hogy bátran nyissak blogot!!!!!!!!!!! Jó étvágyat mindenkinek!!!!!


















Posted by Picasa

Megjegyzések

  1. Nagyon jól sikerült a kalácsod, és szerintem a fonással sincs semmi gond. A gyümölcskenyered is remek lehetett. Most bizony én is megkóstolnám egy finom kakaóval.:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Gizike,kedves vagy,és tényleg jó lett mind a kettő.Akkor Te vagy Nagyvenyimből,ugye?
    puszil Melli.A levesed megcsinálom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése