Morzsák
Ha a sonka vagy egyéb füstölt hús nagyon sós,szikkadt,áztassuk be néhány órára-vagy egész éjszakára-hideg tejbe,igy elveszti sós izét,és a hús kissé megduzzad!

A gyökérzöldségeket lehetőleg ne hámozással,kaparással tisztitsuk meg,hanem kefével súroljuk le.Iz-és zamatanyagaik nagy része ugyanis a héj alatt van.A hibás részeket természetesen ki kell vágni.

Ha marad néhány kanál parajpüré vagy parajfőzelék,készitsünk belőle zöldgombocót,azaz keverjük a burgonya-vagy zsemlegombóc tésztájába és főzzük ki.Mártásos húsokhoz jóizű köret,de húslevesbe betétként is adhatjuk.

A karfiol rózsái fehérek maradnak,ha a főzövizbe egy-két kanál tejet és egy kiskanál cukrot teszünk.A nyers karfiolt úgy tarthatjuk sokáig frissen,ha zöld leveleit ráboritva alufóliába göngyöljük és hideg helyre rakjuk.

Ha nem szeretjük a túl erős fokhagymaizt,akkor a fokhagymát egy kis tényéron késsel nyomjuk el,és öntsünk rá egy evőkanál vizet.Ebből a vizből tegyünk egy keveset abba az ételbe a amelyet fokhagymával akarunk izesiteni.

Megjegyzések